интервю за Дарик доц. Стефанка Шпангенберг – началник сектор „Детско здраве“ в Националния център по обществено здраве и анализи.

Над 60 процента от българчетата имат гръбначни изкривявания, неправилна стойка или друг проблем с костно-мускулната система. Масови прегледи на всички ученици в България не е имало от години, но от Националния център по обществено здраве и анализи са направили проучване сред 1000 деца в София, чийто резултати са знак за тежестта на проблема. Според експертите този сериозен здравословен проблем сред децата и подрастващите вече придобива размерите на епидемия.

В първи и втори клас 12,5 процента от децата са със сколиоза, а общо над 60 процента от всички прегледани имат проблем с костно-мускулната система. Затова експертите са решили да започнат прегледи и в столичните детски градини, защото данните показват, че проблемите се появяват вече много по-рано.

В интервю за Дарик доц. Стефанка Шпангенберг – началник сектор „Детско здраве“ в Националния център по обществено здраве и анализи, подчерта още, че тези проблеми не се вписвали в здравните картони на децата. Това според нея означава, че или те не се преглеждат от личния лекар за изкривявания, или тази информация не стига до училищата.

Какво сочат данните ви и можем ли вече да говорим за явление, което вече придобива, ако не размерът на епидемия, то поне, че застрашава сериозно здравето на подрастващите в България?

Би могло да се каже, че гръбначните деформации в момента – особено това изследване показва, че има много широко разпространение и то сред малките ученици, тъй като ние там правихме изследванията – първи и втори клас. Имаме обхванати със скринингови изследвания над 1 000 деца в София само и данните показват, че наистина при тях съществува сериозен проблем. Това са 11 училища.

Отбелязваме при 12,5 процента – което означава, че 125 деца от 1 000 прегледани, са със сколиоза, имаме и сколиоза втора степен, вярно с много по-малък проблем. Наблюдава се кифоза, плосък гръб, „обущарски гърди“, т.е. някъде над 60 процента – между 58% и 60% даже в отделни училища до 65 % от децата, имат някакъв проблем с костно-мускулната система.

Да кажем отново какви са причините за изкривяванията, извън вродените причини.

Причините са преди всичко някои поражения, например, след преболедуване от рахит, полиомиолит, гноен плеврит и различни травми, които са нанесли поражения върху костната система.

Има значение училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. Ние сме направили специални листовки, в които са дадени препоръки към учителите и родителите. Т.е. какво могат децата да правят в къщи и какво трябва учителите да правят в училище, за да не се стига до неблагоприятно влияние точно на училищната мебел. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по време на сън, неудобните обувки, неудобните дрехи.

Цялото интервю четете на http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=938242.