Какво да направите при липса на активно движение?

или как да се забавлявате у дома като правите упражнения с бюрото и стола moll?

Да лудуваш, скачаш и тичаш е много по-забавно, отколкото да си седиш през цялото време.

Ето какво може да правите с и около детските мебели moll:

движение на ръцете

Седни на стола и изправи гърба. Сложи дясната ръка на врата си. С лявата ръка хвани десния си лакът и го придърпай. Брой бавно до 10. Направи същото упражнение и с лявата ръка.

Повтори по 2 пъти с всяка ръка. За да се получи както трябва, бъди с изправен гръб.

движение на врата

Седни на стола и изправи гърба. Издишвайки, затвори очите, наведи се напред и надолу в стил котешки гръб (ако можеш допри брадичката към тялото). Вдишвайки, отвори очите и се изправи отново, докато темето ти (не носа ти) е успоредно на тавана.

Повтори 4 пъти. Можеш да правиш това упражнение, докато си на път с кола/влак и т.н..

дълбоко дишане

Седни на стола и изправи гърба, вдигни петите. Разпери ръцете и ги събери над главата. Обърни дланите към тавана. Представи си, че притискаш с едната си ръка тежък предмет към тавана. Не забравяй да дишаш. Направи го и с другата ръка.

Повтори по 4 пъти с всяка ръка, редувайки ги.

движение на петите

Седни на стола и изправи гърба. Сложи ръцете на стола, стъпалата да са прилепнали към пода. Вдигни единия крак, така че да е успореден на пода, разгърни хубаво в коляното. Опъни пръстите максимално напред, после максимално назад. Върни крака на земята. Направи същото упражнение и с другия крак.

Повтори по 4 пъти с всеки крак. Стой с изправен гръб и прилепнал към пода крак през цялото време. Ако искаш, можеш да направиш упражнението и с двата крака едновременно.

движение на дланите

Протегни двете ръце напред. Вдигни едната ръка над другата. С горната ръка хвани пръстите на долната и ги притегли към тялото си. Направи същото и с другата ръка. Повтори по 4 пъти.

Втори вариант – допри дланите на ръцете пред гърдите си (като при молитва). С дясната ръка натискай наляво пръстите на лявата ръка. С лявата ръка натискай надясно пръстите на дясната ръка. Повтори по 4 пъти във всяка посока.

движение на ханша

Седни на стола и изправи гърба, вдигни петите. Отпусни ръцете свободно до стола. Вдигай последователно лявото и дясното бедро. Рамената остават неподвижни, хоризонтални, цялото движение идва от бедрата.

Повтори по 4 пъти. Горната част на тялото се движи възможно най-малко.

движение на колената

Седни на стола и изправи гърба. Левият крак остава плътно прилепнал към пода. Вдигни десния крак и сложи глезена върху лявото коляно. Постави ръцете си върху коляното и стъпалото на десния (вдигнатия) крак. Приведи тялото изправено напред, докато усетиш напрежение в бедрото. Задръж 5 секунди. Върни десния крак на земята. Направи същото упражнение и с левия крак.

Повтори по 2 пъти с всеки крак.

упражнения с гърба

Седни на стола и изправи гърба. Краката да са плътно прилепнали към пода и леко разтворени – на ширината на раменете. Постави дланите на ръцете си върху гърба, колкото можеш по-високо. Вдишвайки дълбоко, опитай да събереш лактите една към друга. Задръж няколко секунди, отпусни лактите и издишай.

Повтори 4 пъти.

движение на рамената

Седни в предната част на стола и изправи гърба, стъпалата да са плътно прилепнали към пода. ръцете да са отпуснати на бедрата, главата да напред.  Отпусни се. Вдишвайки дълбоко, вдигни рамената нагоре към ушите. Пусни рамената и издишай. Повтори 4 пъти.

Започни кръгове с рамената напред и назад – първо с дясното, после с лявото, накрая и с двете рамене. Повтори по 4 пъти и в двете посоки.

упражнения с бюрото

Сложи двете си ръце на бюрото, пръстите ти сочат към тялото. Облегни леко тялото към предмишниците, брой бавно до 5. Дланите са неподвижни на бюрото. Отпусни.

Повтори 2 пъти.

движение на прасеца

Постави дланите си на бюрото. Изнеси единия крак назад. Пръстите на краката гледат напред, стъпалата плътно на пода. Прехвърли тежестта на тялото на предния крак – така ще се разтегне прасеца на задния крак. Задръж 5 секунди, отпусни се и се върни в изходно положение. Направи същото упражнение и с другия крак.

Повтори по 2 пъти с всеки крак.

движение нагоре-надолу

Стани и се подпри на облегалката на стола. Вдигни се на пръсти с двата крака, върни обратно. Пружинирай леко, първо с двата крака, после с десния и накрая с левия. Повтори по 10 пъти в трите варианта.

Ако си във ваканция и не си у дома, избери си другарче и го правете заедно.