Какво би трябвало да предлагат детските бюра?2018-07-04T13:34:50+00:00

Какво би трябвало да предлагат детските бюра?

Защо ергономичното бюро в детската стая е толкова важно, колкото използването на въображението от децата и четенето на глас?

ергономичното бюро в детската стая

Знаете ли, че детските бюра moll се регулира и променят? Детските бюра moll могат да бъдат големи и малки, да променят функцията и цветния акцент, да се адаптират гъвкаво към променящите се нужди и желания на децата.

Определението за добро детско бюро приблизително звучи така – бюро, което предлага не само достатъчно пространство за съхранение, но осигурява на детето необходимото пространство, за да може да използва въображението и да проявява творчеството си в рисуване, писане, учене, моделиране и т.н.

Доброто детско бюро би трябвало да осигурява и така важните за правилната стойка на децата ергономични удобства. Дори и най-малките детайли на бюрото трябва да са добре обмислени и да изпълняват различни функции. Не на последно място, истинското детско бюро трябва да е проектирано  да расте с детето и да го придружава през целия ученически период – от предучилищна възраст до завършване на училище.

Изискванията към правилното детско бюро трябва да са високи – то ще се ползва дълго време и трябва да е удобно и практично. Много родители дори не предполагат, че такова бюро е възможно, много родители дори не се замислят и подценяват този избор.

Споделяме с Вас многогодишния опит (повече от 40 години) на специализирания немски производител на детски ергономични бюра moll Funktionsmöbel GmbH.  Дори и да не знаете какво да търсите и да изисквате от детското бюро,прочетете повече за ергономичните бюра moll и преценете сами.

Изискванията към детските бюра в детайли

Ергономията при детските мебели е изключително важна за децата, но много често тя е недооценявана и пренебрегвана.

Какво всъщност означава ергономия и защо тя е важна и за детската стая?

Терминът ергономия идва от гръцките думи ergon(работа) и nomos (правило) и означава най-общо наука за човешката работа/труд. Основната концепция е да се създадат благоприятни условия на труд на индивида и да се адаптира средата към него, а не обратното. На практика ергономията се е превърнала в наука за това как да се създадат оптимални условия за работа, за да се работи възможно най-ефективно и най-добре без да се застрашава здравето. И тук превантивните мерки са много важни.

Ергономията не е свързана само с професиите на възрастните, тя е особено важна и при децата и тяхното учене. Децата също работят в тяхната област и са доста натоварени в днешни дни – учение, рисуване, четене, спорт, подготовка на домашни и т.н. Техният работен ден е дълъг – започват в училище и продължават в къщи. Училището и подготовката на домашните запълват по-голяма част от времето на нашите деца.

Децата прекарват много време (повече отколкото е здравословно) на работния си кът –  ученическото бюро и детския стол, и то във възраст когато израстват интензивно.

Доброто/правилното детско бюро трябва да е съобразено с това израстване. Бюрото трябва да осигурява на децата подходящите ергономични условия за учение така, че да не се стига до физически увреждания и гръбначни изкривявания. Детското бюро трябва да може да се променя – височината, ширината, дължината, формата и наклона на работния плот – и то по такъв начин, че да може то да се адаптира точно към физическото състояние на детето и нуждите на съответните дейности – писане, рисуване, четене и т.н.

Защо детските ученически бюра трябва да растат?

детските ученически бюра

Едно нещо е сигурно при децата – те РАСТАТ, обикновено с желание.

Растежът на децата е абсолютно непредвидим – никой не знае кога, колко как ще израсте едно дете. Това винаги е стрес за родителите – дрехите и обувките стават малки, мебелите в детската стая стават неподходящи.

Ето защо детските бюра и мебели moll растат с децата – от предучилищна възраст до времето когато децата са напълно пораснали.

Много родители не осъзнават важността на правилната височина на детското бюро. Последствията от това пренебрежение могат да бъдат многобройни. Обикновено проблемите започват с главоболие и напрежение и постепенно се стига до проблеми с гърба, които в отделни случаи могат да станат хронични.

Израствнето на детското бюро не се отнася само до височината му. Когато детето расте, се променят и изискванията за вида и размера на работното пространството, което му е необходимо.

В началото бюрото се използва основно за рисуване и оцветяване и то трябва да има място само за рисунките и книжките за оцветяване. По-късно се използват повече и повече учебници, помагала, книги, мобилни устройства – смартфони, таблети, компютри. Доброто детско бюро трябва да може да се разширява спрямо нарастващите нужди, подобно на ергономичните бюра moll. При бюрата moll увеличението на работната площ е решено с разработването на допълнителни модули за детските мебели moll. В зависимост от нуждите на децата, се добавят или премахват различни аксесоари и допълнителни надстройки към бюрото. Заради тази гъвкавост детските бюра moll многократно са привличали положително внимание при различни тестове и са били сертифицирани и награждавани за това.

Детските бюра трябва да са с регулируема височина

Детското бюро moll с регулируема височина

Доброто детско бюро трябва да може да се адаптира точно към височината и ръста на вашето дете. Детските бюра moll на немския производител moll Funktionsmöbel GmbH могат да правят това през целия период на учение на детето – от предучилищна възраст, през ранните тийнейджърски години до завършване на средното образование; от 1-ви до 12-ти клас, и дори в студентските години. Най-добрият начин за регулиране на височината е плавно и без стъпки. Детските бюра moll и техните патентовани крака (Comfort) регулират прецизно височината на бюрото по настоящия ръст на детето.

Защо детските бюра трябва да бъдат с регулируем наклон на плота?

детските бюра с регулируем наклон

За много детски дейности, наклона на работния плот е от изключително значение. Например при четене наклона на плота трябва да е по-голям, за да може да се постигне ненатоварваща и ергономична позиция. Като правило, когато четете книга, обикновено я държите леко наклонена към тялото. По този начин избягвате навеждането на главата надолу, което след време води до дискомфорт и болки във врата.

Съществува определен правилен ъгъл на работния плот, който гарантира по-добри условия за различните дейности на детето – четене, писане, рисуване и т.н. Той е различен и зависи от конкретната дейност и индивидуалните човешки пропорции. Най-доброто решение е да оставите детето да намери най-добрия и удобен за него ъгъл, който да улеснява работата му. Можете да разчитате на инстинктите му, защото тялото знае най-добре какво е добро за него.

Детските ергономични бюра moll осигуряват гъвкави възможности за регулиране на наклона на плота, защото имат удобен механизъм, лесен за ползване и от детето.

Израстване на детските бюра във всички посоки

Израстване на детските бюра

Височината и наклонът на плота са най-важните показатели за детското бюро. Доброто детско бюро трябва да може да се променя и в други посоки – ширина, дължина, цвят. Само тогава може да се говори за много добро детско бюро, което се доближава до идеалното ергономично бюро за деца.

Децата в това видео показват как трябва да се регулира височината на детското бюро moll Champion спрямо ръста им и колко важно е да регулирате височината на плота на бюрото така, че предмишниците на ръцете да може да лежат върху него под прав ъгъл.