Какво би трябвало да предлагат детските бюра?

Защо ергономичното бюро в детската стая е толкова важно, колкото използването на въображението от децата и четенето на глас?

ергономичното бюро в детската стая

Детските бюра moll могат да бъдат големи и малки, да променят функцията и цветния акцент, да се адаптират гъвкаво към променящите се нужди и желания на децата.

Определението за добро детско бюро приблизително звучи така – бюро, което предлага не само достатъчно пространство за съхранение, но осигурява на детето необходимото пространство, за да може да използва въображението и да проявява творчеството си в рисуване, писане, учене, моделиране и т.н.

Доброто детско бюро би трябвало да осигурява и така важните за правилната стойка на децата ергономични удобства. Дори и най-малките детайли на бюрото трябва да са добре обмислени и да изпълняват различни функции. Не на последно място, истинското детско бюро трябва да е проектирано  да расте с детето и да го придружава през целия ученически период – от предучилищна възраст до завършване на училище.

Изискванията към правилното детско бюро трябва да са високи – то ще се ползва дълго време и трябва да е удобно и практично. Много родители дори не предполагат, че такова бюро е възможно, много родители дори не се замислят и подценяват този избор.

Знаете ли, че детските бюра moll се регулира и променят?

Споделяме с Вас многогодишния опит (повече от 45 години) на специализирания немски производител на детски ергономични бюра moll Funktionsmöbel GmbH.  Дори и да не знаете какво да търсите и да изисквате от детското бюро, прочетете повече за ергономичните бюра moll и преценете сами.

Изискванията към детските бюра в детайли

Какво би трябвало да предлагат детските бюра? 1

Ергономията при детските мебели е изключително важна за децата, но много често тя е недооценявана и пренебрегвана.

Какво всъщност означава ергономия и защо тя е важна и за детската стая?

Терминът ергономия идва от гръцките думи ergon (работа) и nomos (правило) и означава най-общо наука за човешката работа/труд. Основната концепция е да се създадат благоприятни условия на труд на индивида и да се адаптира средата към него, а не обратното. На практика ергономията се е превърнала в наука за това как да се създадат оптимални условия за работа, за да се работи възможно най-ефективно и най-добре без да се застрашава здравето. И тук превантивните мерки са много важни.

Ергономията не е свързана само с професиите на възрастните, тя е особено важна и при децата и тяхното учене.

Децата също работят в тяхната област и са доста натоварени

в днешни дни – учене, рисуване, четене, спорт, подготовка на домашни и т.н. Техният работен ден е дълъг – започват в училище и продължават в къщи. Училището и подготовката на домашните запълват по-голяма част от времето им.

Нашите деца прекарват много време (повече отколкото е здравословно) на работния си кът –  ученическото бюро и детския стол, и то във възраст когато израстват интензивно. Доброто/правилното детско бюро трябва да е съобразено с това израстване.

Бюрото трябва да осигурява на децата подходящите ергономични условия за учение, така че да не се стига до физически увреждания и гръбначни изкривявания.

Детското бюро трябва да може да се променя – височината, ширината, дължината, формата и наклона на работния плот. И то по такъв начин, че да се адаптира точно към физическото състояние на детето и нуждите на съответните дейности – писане, рисуване, четене и т.н.

Защо детските ученически бюра трябва да растат?

детските ученически бюра

Едно нещо е сигурно при децата – те РАСТАТ.

Растежът на децата е абсолютно непредвидим – никой не знае кога, колко, как ще израсте едно дете. Това винаги е стрес за родителите – дрехите и обувките стават малки, мебелите в детската стая стават неподходящи.

Ето защо детските бюра и мебели moll растат с децата – от предучилищна възраст до завършване на училище.

Много родители не осъзнават важността на правилната височина на детското бюро. Последствията от това пренебрежение могат да бъдат многобройни. Обикновено проблемите започват с главоболие и напрежение и постепенно се стига до проблеми с гърба, които в отделни случаи могат да станат хронични.

Израствнето на детското бюро не се отнася само до височината му. Когато детето расте, се променят и изискванията за вида и размера на работното пространството, което му е необходимо.

В началото бюрото се използва основно за рисуване и оцветяване и то трябва да има място само за рисунките и книжките за оцветяване. По-късно се използват повече и повече учебници, помагала, книги, електронни и мобилни устройства – смартфони, таблети, компютри.

Доброто детско бюро трябва да може да се разширява спрямо нарастващите нужди.

При ергономичните бюра moll увеличението на работната площ е решено с разработването на допълнителни модули. В зависимост от нуждите на децата, се добавят или премахват различни аксесоари и допълнителни надстройки към бюрото. Заради тази гъвкавост детските бюра moll многократно са привличали положително внимание при различни тестове и са  сертифицирани и награждавани за това.

Детските бюра трябва да са с регулируема височина

Детското бюро moll с регулируема височина

Доброто детско бюро трябва да може да се адаптира точно към височината и ръста на вашето дете. Детските бюра moll на немския производител moll Funktionsmöbel GmbH могат да правят това през целия ученически период на всяко дете – от предучилищна възраст, през ранните тийнейджърски години до завършване на средното образование; от 1-ви до 12-ти клас, и дори в студентските години. Най-добрият начин за регулиране на височината е плавно и без стъпки. Детските бюра moll и техните патентовани крака (Comfort) регулират прецизно височината на бюрото според настоящия ръст на детето.

Защо детските бюра трябва да бъдат с регулируем наклон на плота?

детските бюра с регулируем наклон

За много детски дейности, наклона на работния плот е от изключително значение. Например при четене наклона на плота трябва да е по-голям, за да може да се постигне ненатоварваща и ергономична позиция. Като правило, когато четете книга, обикновено я държите леко наклонена към тялото. По този начин избягвате навеждането на главата надолу, което след време води до дискомфорт и болки във врата.

Съществува определен „правилен“ ъгъл на работния плот, който гарантира по-добри условия за различните дейности на детето – четене, писане, рисуване и т.н. Той е различен и зависи от конкретната дейност и индивидуалните човешки пропорции. Най-доброто решение е да оставите детето да намери най-добрия и удобен за него ъгъл, който да улеснява работата му. Можете да разчитате на инстинктите му, защото тялото знае най-добре какво е добро за него.

Детските ергономични бюра moll осигуряват гъвкави възможности за регулиране на наклона на плота, защото имат удобен механизъм, лесен за ползване и от детето.

Израстване на детските бюра във всички посоки

надстройване на детските бюра

Височината и наклонът на плота са най-важните показатели за детското бюро. Доброто детско бюро трябва да може да се променя и в други посоки – ширина, дължина, цвят. Само тогава може да се говори за много добро детско бюро, което се доближава до идеалното ергономично бюро за деца.

Децата в това видео показват как трябва да се регулира височината на детското бюро moll Champion спрямо ръста им и колко важно е да регулирате височината на плота на бюрото така, че предмишниците на ръцете да лежат върху него под прав ъгъл.