Какво би трябвало да бъде ученическото бюро в детската стая?

Защо ергономичното бюро в детската стая е толкова важно, колкото използването на въображението от децата и четенето на глас?

ергономичното бюро в детската стая

Детските бюра moll могат да бъдат големи и малки, да променят функцията и цветния акцент, да се адаптират гъвкаво към променящите се нужди и желания на децата.

Определението за бюрото в детската стая приблизително звучи така – бюро, което предлага не само достатъчно пространство за съхранение, но осигурява на детето необходимото пространство, за да може да използва въображението и да проявява творчеството си в рисуване, писане, учене, моделиране и т.н.

Качественото ученическо бюро за детска стая би трябвало да осигурява и така важните за правилната стойка на децата ергономични удобства. Дори и най-малките детайли на бюрото трябва да са добре обмислени и да изпълняват различни функции. Не на последно място, истинското детско бюро трябва да е проектирано  да расте с детето и да го придружава през целия ученически период – от предучилищна възраст до завършване на училище.

Изискванията към детското бюро трябва да са високи – то ще се ползва дълго време и трябва да е удобно и практично. Много родители дори не предполагат, че такова бюро е възможно, много родители дори не се замислят и подценяват този избор.

Знаете ли, че детските бюра moll се регулира и променят?

Споделяме с Вас многогодишния опит (повече от 45 години) на специализирания немски производител на детски ергономични бюра moll Funktionsmöbel GmbH.  Дори и да не знаете какво да търсите и да изисквате от детското бюро, прочетете повече за ергономичните бюра moll и преценете сами.

Изискванията към ученическите бюра за детска стая в детайли

Какво би трябвало да бъде бюрото в детската стая?

Ергономията при детските мебели е изключително важна за децата, но много често тя е недооценявана и пренебрегвана.

Какво всъщност означава ергономия и защо тя е важна и за детската стая?

Терминът ергономия идва от гръцките думи ergon (работа) и nomos (правило) и означава най-общо наука за човешката работа/труд. Основната концепция е да се създадат благоприятни условия на труд на индивида и да се адаптира средата към него, а не обратното. На практика ергономията се е превърнала в наука за това как да се създадат оптимални условия за работа, за да се работи възможно най-ефективно и най-добре без да се застрашава здравето. И тук превантивните мерки са много важни.

Ергономията не е свързана само с професиите на възрастните, тя е особено важна и при децата и тяхното учене.

Децата също работят в тяхната област и са доста натоварени

в днешни дни – учене, рисуване, четене, спорт, подготовка на домашни и т.н. Техният работен ден е дълъг – започват в училище и продължават в къщи. Училището и подготовката на домашните запълват по-голяма част от времето им.

Нашите деца прекарват много време (повече отколкото е здравословно) на работния си кът –  ученическото бюро и детския стол, и то във възраст когато израстват интензивно. Доброто/правилното детско бюро трябва да е съобразено с това израстване.

Бюрото в детската стая трябва да осигурява на децата подходящите ергономични условия за учение, така че да не се стига до физически увреждания и гръбначни изкривявания.

Детското бюро трябва да може да се променя – височината, ширината, дължината, формата и наклона на работния плот. И то по такъв начин, че да се адаптира точно към физическото състояние на детето и нуждите на съответните дейности – писане, рисуване, четене и т.н.

Защо детските ученически бюра трябва да растат?

детските ученически бюра

Едно нещо е сигурно при децата – те РАСТАТ.

Растежът на децата е абсолютно непредвидим – никой не знае кога, колко, как ще израсте едно дете. Това винаги е стрес за родителите – дрехите и обувките стават малки, мебелите в детската стая стават неподходящи.

Ето защо детските бюра и мебели moll растат с децата – от предучилищна възраст до завършване на училище.

Много родители не осъзнават важността на правилната височина на детското бюро за детската стая. Последствията от това пренебрежение могат да бъдат многобройни. Обикновено проблемите започват с главоболие и напрежение и постепенно се стига до проблеми с гърба, които в отделни случаи могат да станат хронични.

Израстването на бюрото в детската стая не се отнася само до височината му. Когато детето расте, се променят и изискванията за вида и размера на работното пространството, което му е необходимо.

В началото бюрото в детската се използва основно за рисуване и оцветяване и то трябва да има място само за рисунките и книжките за оцветяване. По-късно се използват повече и повече учебници, помагала, книги, електронни и мобилни устройства – смартфони, таблети, компютри.

Правилното ученическо бюро за детската стая трябва да може да се разширява спрямо нарастващите нужди.

При ергономичните бюра за деца moll увеличението на работната площ е решено с разработването на допълнителни модули. В зависимост от нуждите на децата, се добавят или премахват различни аксесоари и допълнителни надстройки към бюрото. Заради тази гъвкавост детските бюра moll многократно са привличали положително внимание при различни тестове и са  сертифицирани и награждавани за това.

Бюрата за детска стая трябва да са с регулируема височина

Детското бюро moll с регулируема височина

Ергономичното детско бюро трябва да може да се адаптира точно към височината и ръста на вашето дете. Детските бюра moll на немския производител moll Funktionsmöbel GmbH могат да правят това през целия ученически период на всяко дете – от предучилищна възраст, през ранните тийнейджърски години до завършване на средното образование; от 1-ви до 12-ти клас, и дори в студентските години. Най-добрият начин за регулиране на височината е плавно и без стъпки. Детските бюра moll и техните патентовани крака (Comfort) регулират прецизно височината на бюрото според настоящия ръст на детето.

Защо ученическите бюра в детската стая трябва да бъдат с регулируем наклон на плота?

детските бюра с регулируем наклон

За много детски и ученически дейности, наклона на работния плот на бюрото е от изключително значение. Например при четене наклона на плота на бюрото трябва да е по-голям, за да може да се постигне ненатоварваща и ергономична позиция. Като правило, когато четете книга, обикновено я държите леко наклонена към тялото. По този начин избягвате навеждането на главата надолу, което след време води до дискомфорт и болки във врата.

Съществува определен „правилен“ ъгъл на работния плот, който гарантира по-добри условия за различните дейности на детето – четене, писане, рисуване и т.н. Той е различен и зависи от конкретната дейност и индивидуалните човешки пропорции. Най-доброто решение е да оставите детето да намери най-добрия и удобен за него ъгъл, който да улеснява работата му. Можете да разчитате на инстинктите му, защото тялото знае най-добре какво е добро за него.

Детските ергономични бюра moll осигуряват гъвкави възможности за регулиране на наклона на плота, защото имат удобен механизъм, лесен за ползване и от детето.

Израстване на детските бюра във всички посоки

бюро за детска стая

Височината и наклонът на плота са най-важните показатели за детското бюро. Доброто детско бюро трябва да може да се променя и в други посоки – ширина, дължина, цвят. Само тогава може да се говори за много добро детско бюро, което се доближава до идеалното ергономично бюро за деца.

Децата в това видео показват как трябва да се регулира височината на детското бюро moll Champion спрямо ръста им и колко важно е да регулирате височината на плота на бюрото така, че предмишниците на ръцете да лежат върху него под прав ъгъл.