Детски столове

Детски ергономични столове за обзавеждане на работния кът в детската стая

детски ергономични столове

Кой стол е подходящ за детето ми? Ще може ли да го ползва и в гимназията? А какво правим когато му омръзне този цвят, сменим мебелите или пребоядишем стените в детската стая?

Детският ергономичен стол е важна част от обзавеждането на детския работен кът в стаята.

Изборът на детски стол е много важна задача за родителите на ученици, но обикновено се подценява и остава на заден план. Добрият стол предразполага към изправена стойка, не уморява при по-дълго застояване и не ограничава движението – така детето остава концентрирано за по-дълго време.

Столът за детския работен кът трябва да е здрав и надежден, обезопасен, ергономичен, удобен, да поддържа кръста и … с дизайн, подхождащ на обзавеждането на детската/младежката стая.

детски стол за бюро

Обикновено децата седят на неудобни, неподвижни столове и това е предпоставка за образуване на различни гръбначни изкривявания през този важен период на растеж на младежкото тяло – сколиоза, кифоза и др.

Детски столове Детски столове

Детските ученически ергономични столове на немската фирма moll Funktionsmöbel GmbH са за деца и младежи с ръст от 110 до 195 см. Те се регулират спрямо височината и пропорциите им. Произвеждат се в Германия и имат сертификат за Превенция на гръбначните изкривявания в училище.

детски ергономични столове  детски ергономични столове

Детските ергономични столове moll са конструирани така, че да осигуряват т.нар. „динамично седене“ – децата се движат на стола, но без да нарушават ергономично правилната стойка. По този начин гръбначните мускули се движат постоянно и се подобрява кръвообращението на гръбначния стълб.

Детски столове

Правилното седене на детето има няколко основни правила за превенция на образуването на гръбначни изкривявания:

 • стъпалата трябва да са в хоризонтална позиция на пода (не повдигнати) – изследванията сочат че това намалява напрежението в гърба;
 • долната част на краката трябва да е във вертикална позиция спрямо пода и стъпалата – така се подобрява кръвообращението;
 • бедрата трябва да са в хоризонтално положение, коленете и гърба да са на една линия, за да не се нарушава кръвообращението, края на седалката на стола трябва да е на 4 пръста от коленете;
 • гърбът (гръбначният стълб) трябва да е изправен, във вертикална позиция – тялото се позиционира автоматично в изправено положение, когато седалката на стола е под ъгъл от 2%, тъй като това накланя таза леко напред и изправя гърба;
 • ръцете трябва да се спускат над бюрото в удобна, „почиваща“ позиция и да образуват широк ъгъл.

За да са изпълнени тези правила, към стола и бюрото има няколко изисквания:

 • да се регулират на височина;
 • седалката да може да се накланя напред с около 2%;
 • дълбочината на седалката трябва да се коригира така, че бедрата да нямат допир с ръба на седалката и краят на стола трябва да е на 4 пръста от коленете;
 • облегалката трябва да е съобразена с гръбначния стълб и да подкрепя лумбарната извивка;
 • под бюрото трябва да има достатъчно пространство за краката.

Детските ергономични столове moll са с регулиращи се на височина облегалка и седалка, както и с регулираща се в дълбочина (напред и назад) седалка.

регулиране на стол за детеДетски столове

Немските детски ергономични столове moll се предлагат в различни дизайни, които осигуряват варианти на родители и дизайнери при обзавеждане – да изберат подходящия цвят спрямо интериора и да създадат уникалната детска или юношеска стая. Дамаските/възглавничките на детските столове moll Maximo и moll Scooter се свалят лесно за пране и почистване и могат да се сменяват.

ергономичен стол за детска стакя moll Maximo

Детски столове за бюро за обзавеждане на детска стая

ергономичен стол за бюрото в детската стая moll Scooter

стол за обзавеждане на юношеска стая
Всички ли столове за детска стол имат TUV сертификат за безопасност?

Символът GS гарантира, че столовете moll за детско бюро са технически и механично безупречни.

Законът изисква редовно тестване на сертифицирани продукти. Това гарантира непрекъсната проверка на продуктите и производството. Символът GS изисква много високи стандарти, които надвишават основните изисквания за символа CE.

Защо е важно седалката и облегалката на стола да се регулират отделно?

Седалката и облегалката на столовете moll са независими механизми и се регулират и настройват поотделно.

Така столът може да се напасне към индивидуланите пропорции на тялото както на детето в ранна ученическа възраст, така и на младежа и девойката в тийнейджърска възраст.

Може ли дамаската на детския стол moll да се сменя?

Дамаската на столът за детското бюро moll може да се подменя. Това е важно при пребоядисване в детската стая и при преминаване към тийнейджърска и юношеска възраст, когат предпочитанията за цветовете се променят.

Дамаската на детския стол moll се сменя лесно, за да пасва на бъдещите вкусове и цветове в детската стая.

Защо дамаската на детския стол трябва да може да се сваля?

Това е важно за хигиената в детската стая – когато дамаската на детския стол може да се сваля и слага отново, тя може да се пере и почиства периодично.

Защо детският стол не трябва да има подлакътници?

По две причини:

 1. В повечето случаи, при приближаване на столът към детското бюро, подлакътниците подпират в плота и столът не може да влезе под бюрото. Така детето не може да постигне изправена позиция с подпрян гръб на облегалката. За да може да работи на бюрото, детето трябва да се приведе напред, или да заеме друга неудобна позиция, без да е подпрян кръста/гърба (което всъщност е основната функция на облегалката).
 2. Когато детският стол има подлакътници, ученикът се обляга на тях, тялото му се изкривява настарани и не заема естествена стойка на седене.
Всички детски столове moll ли са с 5 години гаранция?

Всички столове за детска стая moll са с 5 години гаранция.


Заповядайте в нашия шоурум, където можете да видите и тествате различните столове и дамаски и да получите повече информация за ергономичните продукти moll!

Сертификати на детските бюра и столове moll

Новини и полезни статии за здравословното учение и израстване

 • сертификати детско бюро Champion

Знаете ли какво купувате и от кого?

Когато избирате мебели, обръщате ли внимание на материалите, от които се произвеждат продуктите? Знаете ли, че във вашите стол или бюро може да има опасни и вредни вещества? Продуктите от [...]

Немски ученически раници и аксесоари

ученическа раница

Здрави, модерни и с дълъг живот.

 • с регулируем ортопедичен гръб;
 • стабилна основа;
 • разпределят тежестта от раменете към гърба и кръста;
 • много отделения и джобове;
 • светоотразителни елементи;
 • модерни дизайни за момичета и за момчета.

® ergobag – за първокласници
® Satch – за малки и големи тийнейджъри
® Affenzahn – за бебета и малки деца

Go to Top