Какво би трябвало да предлага детският стол?

или защо кухненски стол към детското бюро не върши работа

правилна стойка седене

Родителите често са объркани и затруднени, когато трябва да избират стол за детската стая.  Правилно седене, динамично седене, здравословно седене, болка в гърба при седене, ергономични мебели за седене – все важни ключови думи и понятия, които обаче не им помагат много.

В допълнение към ергономичните детски бюра, немския производител moll Funktionsmöbel GmbH предлага и регулиращи се детски столове.

Ергномичните детски столове moll

Тези въртящи се детски столове, в съчетание с ергономичните бюра moll, осигуряват основните ергономични функционалности за ефективно учение и игра на децата. В този смисъл детските столове moll са перфектното допълнение към детските бюра moll.

Детски стол и бюро за детската стая

Защо съчетанието на ергономично детско бюро и ергономичен стол е толкова важно?

Според всички експерти днес децата седят твърде много. Децата седят в училище, седят и у дома – при подготовка на домашните, при четене, при работа с компютър или таблет, подреждане на пъзели, апликиране, рисуване или други любими дейности, като правене на оригами, сглобяване на фигурки, шиене и т.н. И въпреки това изборът на добър стол за детето често се пренебрегва, а той е толкова важен, колкото и бюрото.

Добрият ергономичен детски стол расте заедно с детето и същевременно поддържа динамичното седене. Детският стол трябва да се адаптира към променящите се изисквания – да се регулира спрямо ръста и винаги да е по мярка. Детските столове moll правят това перфектно.

Регулиране на детския стол

Как детският стол се регулира и израства с ученика?

Детските столове moll могат да се настроят много точно към физическите размери и пропорции на вашето дете, ако следвате тези инструкции:

 • първата стъпка е да настроите правилната височина на седалката:
  • предният край на седалката трябва да е в областта на долната част на капачката на коляното;
  • когато детето е седнало, ъгълът между торса и бедрата трябва да е малко по-голям от 90°;
  • краката (ходилата) трябва да са стъпили на пода и да са в пълен контакт с него; те не трябва да са върху основата на стола или да са под наклон спрямо пода;
 • втората стъпка е да настроите правилната дълбочина на седалката:
  • предният ръб на седалката не трябва да притиска и бедрата трябва да лежат върху голяма площ на седалката;
  • разстоянието между долната част на краката и предния ръб на седалката трябва да е четири-пет пръста – това е важно, защото иначе се нарушава кръвоснабдяването;
 • третата стъпка е да настроите правилната височина на облегалката:
  • облегалката трябва да поддържа гърба на детето до плешките – това облекчава напрежението.
детски стол бюро

Безопасността е на първо място при детските столове moll

Ергономията при детските столове е важна, но безопасността не трябва да се пренебрегва

При децата най-голям е рискът от преобръщане. Най-бързият тест, за да видите дали има опасност е да погледнете стола отгоре. Можете ли да видите всички лъчи на кръстачката при основата? Ако е така, значи базата е достатъчно голяма, а столът е относително стабилен срещу преобръщане.

Така е при детския стол moll Maximo – той дори е оценен като „много добър“ от Öko-Test. В обяснителното изявление се посочва, че столът отговаря на всички изисквания за здравословно седене на въртящ се стол за деца. Столът moll Maximo е предназначен за деца на възраст над пет години.

Детските столове moll растат заедно с децата от началното училище до зряла възраст. Те са подходящи за всички с ръст от 110 до 200 см, с тегло до 90 кг.

Как да регулирате правилно въртящия се детски стол?

Правилното настройване за ергономична стойка при работа на бюро започва със стола. С три лесни стъпки, всеки стол moll Maximo или moll Scooter може да се адаптира спрямо тялото на седящия:

Как лесно да настроите стола на подходящата височина, вижте във видеоклипа за ергономичния детски стол moll Maximo:

Подробна информация за детските ергономични столове moll Maximo и moll Scooter:

Какво друго трябва да имате предвид, когато избирате детския въртящ се стол?

сертификат за детски стол

Известното независимо списание Öko-Test оцени детския стол moll Maximo 15 (grey/red) сред най-добрите

Öko-Test направи тест и оцени стол moll Maximo 15 (grey/red) с най-високата оценка „много добър“. От общо 10 тествани стола за деца и тийнейджъри, само още един модел е с такава оценка.

Повече информация за проведените тестове и оценяването може да намерите тук.

И още нещо:

Не търсете мебели, които само осигуряват „правилно“ седене. Мебелите трябва да насърчават учениците да се движат повече, защото това е важно за здравословното развитие на децата и тийнейджърите. Важно е и ученическите мебели да се регулират точно спрямо телата на своите потребители.

Това е в основата на здравословно седене. Работният кът на децата е здравословен, само когато предразполага към честа смяна на позицията на работа; когато не само насърчава изправената позиция при седене, но насърчава и разнообразни промени в позата и движението на детето.

Немският производител moll Funktionsmöbel GmbH предлага гъвкави ергономични продукти, които растат с детето и осигуряват добре конфигурирани учебни пространства.

Научете повече по тази тема в интервю с проф. Д-р Breithecker.