Какво би трябвало да предлага детския стол?

Какво би трябвало да предлага детския стол?

или защо кухненски стол към детското бюро не върши работа

правилна стойка дете

Родителите често са объркани и затруднени, когато трябва да избират стол за детската стая.  Правилно седене, динамично седене, здравословно седене, болка в гърба при седене, ергономични мебели за седене – все важни ключови думи и понятия, които обаче не им помагат много.

Детски ергономични столове от moll

В допълнение към ергономичните детски бюра, немския производител moll Funktionsmöbel GmbH предлага и регулиращи се детски столове.

Тези въртящи се детски столове в съчетание с ергономичните бюра moll осигуряват основните ергономични функционалности за ефективно учение и игра на децата. В този смисъл детските столове moll са перфектното допълнение към детското бюро moll.

Детски стол и бюро

Защо съчетанието на ергономично детско бюро и ергономичен стол е толкова важно?

Според всички експерти днес децата седят твърде много. Децата седят в училище, седят и у дома – при подготовка на домашните, при четене, при работа с компютър или таблет, подреждане на пъзели, апликиране, рисуване или други любими дейности, като правене на оригами, сглобяване на фигурки, шиене и т.н. И въпреки това изборът на добър стол за детето често се пренебрегва, а той е толкова важен, колкото и бюрото.

Добрият ергономичен детски стол расте заедно с детето и същевременно поддържа динамичното седене. Детският стол трябва да се адаптира към променящите се изисквания – да се регулира спрямо ръста и винаги да е по мярка. Детските столове moll правят това перфектно.

Регулиране на детския стол

Как детският стол се регулира и израства с ученика?

Детският стол moll може да се настрои много точно към физическите размери и пропорции на вашето дете, ако следвате тези инструкции:

 • първата стъпка е да настроите правилната височина на седалката:
  • предният край на седалката трябва да е в областта на долната част на капачката на коляното;
  • когато детето е седнало, ъгълът между торса и бедрата трябва да е малко по-голям от 90°;
  • краката (ходилата) трябва да са стъпили на пода и да са в пълен контакт с него; те не трябва да са върху основата на стола или да са под наклон спрямо пода;
 • втората стъпка е да настроите правилната дълбочина на седалката:
  • предният ръб на седалката не трябва да притиска и бедрата трябва да лежат върху голяма площ на седалката;
  • разстоянието между долната част на краката и предния ръб на седалката трябва да е четири-пет пръста – това е важно, защото иначе се нарушава кръвоснабдяването;
 • третата стъпка е да настроите правилната височина на облегалката:
  • облегалката трябва да поддържа гърба на детето до плешките – това облекчава напрежението.
детския стол

Безопасността е на първо място и при детските столове moll

Ергономията при детските столове е важна, но безопасността не трябва да се пренебрегва

При децата най-голям е рискът от преобръщане. Най-бързият тест, за да видите дали има опасност е да погледнете стола отгоре. Можете ли да видите всички лъчи на кръстачката при основата? Ако е така, значи базата е достатъчно голяма, а столът е относително стабилен срещу преобръщане. Така е при детския стол moll Maximo – той дори е оценен като „много добър“ от Öko-Test. В обяснителното изявление се посочва, че столът отговаря на всички изисквания за здравословно седене на въртящ се стол за деца.

Столът moll Maximo е предназначен за деца на възраст над пет години.

Детските столове moll растат заедно с децата от началното училище до зряла възраст. Те са подходящи за всички с ръст от 110 до 200 см.

Как да регулирате правилно въртящия се детски стол?

Правилното настройване за ергономична стойка започва със стола. С три лесни стъпки, всеки стол moll Maximo или moll Scooter може да се адаптира правилно спрямо тялото на седящия:

Как лесно да настроите стола на подходящата височина спрямо деца с различен ръст, вижте във видеоклипа на moll Maximo:

Подробна информация за детските ергономични столове moll Maximo и moll Scooter:

Какво друго трябва да имате предвид, когато избирате детския въртящ се стол?

Известното независимо списание Öko-Test оцени детския стол moll Maximo 15 (grey/red) сред най-добрите

Öko-Test направи тест и оцени стол moll Maximo 15 (grey/red) с най-високата оценка „много добър“. От общо 10 тествани стола за деца и тийнейджъри, само още един модел е с такава оценка.

Повече информация за проведените тестове и оценяването може да намерите тук.

И още нещо:

Не търсете мебели, които само осигуряват „правилно“ седене. Мебелите трябва да насърчават учениците да се движат повече, защото това е важно за здравословното развитие на децата и тийнейджърите. Важно е и ученическите мебели да се регулират точно спрямо телата на своите потребители.

Това е в основата на здравословно седене. Работният кът на децата е здравословен, само когато предразполага към честа смяна на позицията на работа; когато не само насърчава изправената позиция при седене, но насърчава и разнообразни промени в позата и движението на детето.

Немският производител moll Funktionsmöbel GmbH предлага гъвкави ергономични продукти, които растат с детето и осигуряват добре конфигурирани учебни пространства.

Научете повече по тази тема в интервю с проф. Д-р Breithecker.

Ергономични раници за ученици

Ergobag

с ортопедичен гръб
регулиране спрямо ръста
много и различни дизайни
ВИЖ ПОВЕЧЕ
close-link