10 съвета, които ще Ви помогнат да изберете правилните мебели за ученици:

детско бюро с дървени страници

Перфектната стая на едно дете трябва да хареса на всичките му сетивни органи:
с естествена светлина, с добра акустика, с добра климатизация и редовно проветряване, с допира до естествени материали, с възможности за движение. Необходим е и кът за тихи занимания – четене, игри, слушане на музика (например табуретка тип барбарон, която насърчава детето да променя позицията си от седнало до легнало положение).

Ученическите мебели трябва да са съобразени с техните размери, както и с техните нужди, да са здрави и ергономични, да се поддържат лесно, да имат цвят и стил, на децата да им е интересно да работят на тях…

Детски мебели moll за обзавеждане на тийнейджърската стая

Обикновено родителите отделят много повече време при избора на добри обувки за детето, на подходящ модел телефон/телевизор/таблет/компютър, а бюрото и столът остават на заден план и с какъвто бюджет е останал. А от този избор зависят следващите 10-12 години. Когато децата си имат удобен и красив работен кът, те с удоволствие „работят“ на него.

№1 Бюрото и столът трябва да са ергономични и да „паснат“ на децата:

Бюрото и стола трябва да „паснат“ като ръкавица. За да може да се постигне здравословно седене, трябва да е възможно работната среда на детето да е съобразена с неговите височина и пропорции. Нагласяването започва със стола, втората стъпка е височината на бюрото. Ергономични са ученическите мебели, които осигуряват оптимална, ненатоварваща позиция на тялото при работа или друга дейност.

ученическите мебели

Много деца използват кухненската, холната маса или пода за подготовка на домашните си. Така се натоварват неправилно не гърба и очите, децата се уморяват бързо, нарушава се концентрацията им и бързо губят интереса и ентусиазма си. Учениците прекарват много време седнали и в затворени помещения, затова работния им кът трябва да е им е удобен и да е с техните размери.

Правилното седене има няколко основни правила:

правилна стойка дете

• Стъпалата трябва да са в хоризонтална позиция на пода;
• Долната част на краката трябва да е във вертикална позиция спрямо пода и стъпалата;
• Бедрата трябва да са в хоризонтално положение; края на стола трябва да е на 4 пръста от коленете;
• Гърбът (гръбначният стълб) трябва да е изправен, във вертикална позиция;
• Плота да е под наклон, за да могат ръцете да се спускат над бюрото в удобна, „почиваща“ позиция;

№2 Бюрото и столът трябва да растат с децата:

Да растат бюрата с децата означава да се регулират на височина.

През 1974 г. в Германия е произведено първото в света бюро, което се регулира на височина. Когато бюрото се регулира на височина, то осигурява на детето изправена позиция при писане/четене. Когато бюрото не е на правилната височина, децата се прегърбват (когато бюрото е по-ниско), или лактите има отиват прекалено нагоре (когато бюрото е по-високо).

Резултатът е бърза умора, разконцентрация, нежелание за работа на бюро, главоболие, болки в гърба.

Другото важно нещо, което трябва да се вземе предвид за бюрото е наклона на работния плот. Дали четете, пишете или рисувате – има оптимална позиция за всяка дейност, която се постига с регулиране наклона на плота, така че тялото да е в релаксираща, щадяща гърба позиция. Препоръчителни ъгли за оптимална позиция на тялото на детето: 0-5о – за рисуване и други подобни дейности, около 10о за писане или работа с таблет, около 20о за четене.

Търсете подходящите мебели за ученици, които да предлагат регулиране на плота на бюрото под наклон.

детските бюра с регулируем наклон

Изборът на стол е много важна стъпка, която обикновено се подценява. Детският стол трябва да се регулира на височина. Препоръчително е седалката и облегалката да са отделени една от друга – всяко тяло си има своите пропорции и нагласяването към тях е по-лесно и по-правилно. Докато при бюрата особено важно е регулирането на височината им, при стола това са позицията на облегалката и дълбочината на седалката. Добре е дамаската да може да се подменя и да се сваля лесно за почистване.

№3 Бюрото и столът трябва да са екологични:

Ученическите мебели ще се използват от децата Ви дълго време. Затова избирайте мебели, които са изработени от суровини и материали без вредни емисии. Търсете продукти със сертификат за екология.

Сертификат Екология детски мебели moll

№4 Бюрото и столът трябва да са практични:

Качествените мебели са с дълъг живот, с възможности за освежаване и лесни за поддържане. Едва ли искате да сменяте мебелите си често (най-малкото никак не е щадящо за околната среда). Търсете сертификати за качество и безопасност.

Сертификат безопасност детски мебели moll

№5 Бюрото и столът трябва да са цветни:

В ученическия си период децата често сменят цветовите си предпочитания – любимото розово омръзва, сивото става абсолютен фаворит, а стаята е в зелено…

Хубаво е да могат да се сменят определени елементи от бюрото и стола, така че да отговарят на нуждата на децата от техния цвят в момента.

Ученическите мебели не трябва само да са функционални, те трябва да са и весели, интересни и променливи.

№6 Мебелите за ученик трябва да се надграждат на по-късен етап:

Желателно е към самото бюро да могат да се прибавят допълнителни плотове, които ще са необходими на детето на по-късен етап – като поставка за монитор (за задната част на бюрото), странична поставка за уголемяване на работната площ, контейнер и т.н.

Израстване на детските бюра

№7 Ученическите мебели трябва да се адаптират към децата:

Децата са по-важни. Мебелите трябва да се адаптират към хората, а не обратното.

детско бюро в синьо

№8 Бюрото и столът трябва да осигуряват изправена позиция:

Над 60% от българчетата имат гръбначни изкривявания. В Германия има независима асоциация, която изследва всички продукти, които имат отношение към здравето на гръбначния стълб (автомобилни седалки, бебешки колички, бюра, обувки, спортни уреди и т.н.). Всички одобрени от нея продукти имат сертификат за превенция на гръбначните изкривявания.

Сертификат превенциягръбначни изкривявания детски мебели moll

№9 Бюрото и столът не трябва да ограничават движението на децата:

Няма такова нещо като правилно и грешно седене. Единственото, което е важно е да се сменя често позата. Не коригирайте Вашето дете когато заема странни стойки на стола. Дългото застояване на стола е вредно за хората. Времето през което децата могат да седят в едно положение е приблизително такова: 6-10 години – средно 5 минути; 11-15 години – средно 15 минути; 16-20 години – средно 25 минути. В момента за здравословни се приемат всички столове, които осигуряват т.нар. динамично седене на децата.

Ученически детски стол

№10 Лампата трябва да свети там, където трябва:

Много важно е в детската стая освен ученическите мебели да има достатъчно светлина, за да не се изморяват детските очи.

Работният кът на детето трябва да е позициониран до прозореца, т.к. естествената светлина е по-приятна и писането на домашни е по-лесно, когато детето се взира от време на време в далечината. За бюрото се препоръчват осветителни тела, които могат да осигурят осветеност поне 500 Lux.

Лампата така трябва да бъде позиционирана, че да не хвърля сенки от предметите или от този, който работи на бюрото. Починалите очи се предпоставка за спокойно учене.

лампа за детско бюро