Вижте 10 полезни съвета, които ще Ви помогнат да изберете правилните мебели за обзавеждане на работния кът в детската стая.

детско обзавеждане за момче
детско обзавеждане на момче

Обзавеждането на детската стая и избирането на подходящите мебели е сериозно начинание. Обикновено родителите отделят повече време за избор на нов телефон/телевизор/таблет/компютър, а бюрото и столът за детската стая остават на заден план и с какъвто бюджет е останал. Често изборът на мебели се свежда до избор на дизайн с принцеси и супергерои, не се отделя необходимото време да се събере повече информация какви характеристики трябва да имат мебелите в детската стая и се подценяват ергономичността и безопасността.

А от избора на правилните мебели за детска стая зависи как детето ни ще учи през следващите 10-12 години.

Когато децата си имат комфортен и красив работен кът, обзаведен с удобни за тях бюро, стол, контейнер, лампа, те с удоволствие „работят“ на него.

Когато мебелите не трябва да се сменят през 2 години, защото децата са ги надраснали или защото им е омръзнал дизайнът, семейният бюджет е спасен и родителите са по-спокойни.

детски ергономични мебели
безопасни мебели за обзавеждане на детската стая

Перфектната стая на едно дете трябва да се харесва на всичките му сетива.

Да е с естествена светлина, с добра акустика, с добра климатизация и редовно проветряване, с допира до естествени материали, с възможности за движение.

Перфектните мебели за обзавеждане на детската стая трябва да са съобразени както с възрастта и размерите на децата, така и с техните нужди. Мебелите за детска стая трябва да са здрави, ергономични, безопасни, да се поддържат лесно, да имат цвят и стил, на децата да им е интересно да работят на тях.

детско обзавеждане за момиче
ергономията в детската стая

Ето ги и нашите 10 съвета, които ще Ви помогнат да изберете правилните мебели за детска стая и за обзавеждане на работния кът в нея:

№1 Бюрото и столът в детската стая трябва да са ергономични и да „пасват“ на децата:

Детското бюро и детският стол трябва да „паснат“ на детето като ръкавица. За да може да се постигне здравословно седене, работната среда на детето трябва да е съобразена с неговите височина и пропорции и да се настройва спрямо него. Когато се регулират на височина, мебелите се ползват по-дълъг период от време.

Детските мебели moll са ергономични и могат да се ползват от 1-ви до 12-ти клас.

Ергономични са тези ученически/детски мебели, които осигуряват оптимална, ненатоварваща позиция на тялото при работа или друга дейност. Нагласяването спрямо ръста на детето започва със стола, втората стъпка е регулиране височината на бюрото.

Как да изберем мебелите за детската и юношеска стая? Вижте 10 полезни съвета!
детски стол за бюро

Много деца използват кухненската маса, холната маса или пода за подготовка на домашните си. Така се натоварват неправилно гърба и очите, децата се уморяват бързо, нарушава се концентрацията им и бързо губят интереса и ентусиазма си.

Учениците прекарват много време седнали и в затворени помещения, затова работния кът трябва да им е удобен и да е с техните размери.

Дали става въпрос за детско обзавеждане за момиче или за детско обзавеждане за момче, мебелите в детската стая трябда да осигуряват правилна ергономична стойка при учене.

Правилното седене при децата има няколко основни правила:

правилна стойка седене
неправилна стойка на седене
правилна стойка на седене
  • Стъпалата на детето трябва да са в хоризонтална позиция на пода;
  • Долната част на краката трябва да е във вертикална позиция спрямо пода и стъпалата;
  • Бедрата трябва да са в хоризонтално положение; края на седалката на детския стол трябва да е на 4 пръста от коленете;
  • Гърбът (гръбначният стълб) трябва да е изправен, във вертикална позиция;
  • Плотът на детското бюро трябва да е под наклон, за да могат ръцете да се спускат над бюрото в удобна, „почиваща“ позиция.

№2 Бюрото и столът в детската стая трябва да израстват с децата:

израстване дете правилна стойка
израстване деца правилна стойка

Да израстват с децата означава бюрата да се регулират на височина.

През 1974 г. в Германия е произведено първото бюро, което се регулира на височина. Когато бюрото се регулира на височина, то осигурява на детето изправена позиция при писане/четене.

Когато детското бюро не е на правилната височина, децата се прегърбват (когато бюрото е по-ниско), или лактите им отиват прекалено нагоре (когато плотът на бюрото е по-високо).

Резултат от неудобната височина са бърза умора, разконцентрация, нежелание за учене и работа на бюрото, главоболие, болки в гърба.

регулиране на детско бюро
регулиране детското бюро

Другото важно нещо е наклонът на работния плот на детското и юношеско бюро.

Дали ученикът чете, пише или рисува – има оптимална позиция за всяка дейност, която се постига с регулиране наклона на плота – така че тялото да е в релаксираща, щадяща гърба позиция. Препоръчителни ъгли за оптимална позиция на тялото на детето: 0-5° – за рисуване и други подобни дейности, около 10° за писане или работа с таблет, около 20° за четене.

детските бюра с регулируем наклон
детските бюра с регулируем наклон

Изборът на стол за детската стая също е много важна стъпка, която обикновено се подценява.

Детският стол трябва да се регулира на височина. Препоръчително е седалката и облегалката да са отделени една от друга – всяко тяло си има своите пропорции и нагласяването към тях е по-лесно и по-правилно. Докато при бюрата особено важно е регулирането на височината им, при стола това са позицията на облегалката и дълбочината на седалката.

Препоръчително е дамаската на стола за детската стая да се сваля лесно за почистване и да може да се подменя (когато се промени дизайна в стаята или се сменят предпочитанията на детето).

№3 Бюрото и столът в детската стая трябва да са екологични:

сертификат Екология детски мебели moll

Ученическите мебели ще се използват от децата ви дълго време – през детството, юношеството и може би през студентските години. Едва ли искате да сменяте мебелите в детската стая често (най-малкото никак не е щадящо за околната среда).

Затова търсете такива мебели за обзавеждане на детска стая, които са изработени от суровини и материали без вредни емисии и са сертифицирани.

Търсете продукти със сертификат за екология Blaue Engel за бюрата и Oeko-Tex ® standard 100 за дамаските на столовете.

№4 Бюрото и столът в детската стая трябва да са безопасни:

Сертификат безопасност детски мебели moll

Качествените мебели за детската и юношеската стая са с дълъг живот, с възможности за освежаване и лесни за поддържане.

Търсете сертификати за качество и безопасност, които гарантират използването на детските мебели по-дълго време.

мебелите за детска стая

№5 Бюрото и столът в детското обзавеждане трябва да са цветни:

В ученическия си период децата често сменят цветовите си предпочитания – любимото розово омръзва, сивото става абсолютен фаворит, а стаята е в зелено…

Хубаво е да могат да се сменят определени елементи от бюрото и стола в детската стая, така че да отговарят на моментните предпочитания на децата. Лесната промяна на цветовете дава варианти на родителите за напасване в дизайна на юношеската стая при пребоядисване, или промяна на стаята от момичешко в момчешка и обратно.

Модерните мебели за детска стая не трябва само да са функционални, те трябва да са и весели, интересни и променливи.

бюро за детска стая
бюро за детска стая

№6 Мебелите в детската стая трябва да се надграждат на по-късен етап:

Желателно е към самото детско бюро да могат да се прибавят допълнителни плотове, които ще са необходими на детето на по-късен етап – като поставка за монитор (за задната част на бюрото), странична поставка за уголемяване на работната площ, контейнер и т.н.

Когато детето поотрасне и влезе в юношеска възраст, добре е да може детското обзавеждане да се надгради спрямо новите нужди на тийнейджъра, а не да се сменят всички мебели в детската стая.

Детските мебели moll лесно се трансформират в мебели за тийнейджъри в юношеската стая.

Разгледайте различните надстройки към ергономичните детски мебели moll.

мебели за детска стая

№7 Ученическите мебели в детската стая трябва да се адаптират към децата:

Децата са по-важни от мебелите. Ето защо мебелите в детската стая трябва да се адаптират към тях, а не обратното.

Избирайте мебели за обзавеждане на детската и юношеска стая, които са регулируеми спрямо ръста и нуждите на децата и младежите. Така те ще бъдат удобни и ще се ползват от децата по-дълго време. Ако има възможност избирайте детско обзавеждане в перспектива.

Ето още 2 важни сертификата, за които да следите:

Сертификат превенция гръбначни изкривявания детски мебели moll

Оценени и препоръчани от AGR

В Германия независимата асоциация AGR изследва всякакви продукти, които имат отношение към здравето на гръбначния стълб (автомобилни седалки, бебешки колички, бюра, обувки, спортни уреди и т.н.).

Всички одобрени от нея продукти имат сертификат за Благоприятни и ненатоварващи гърба. Това в особено важно за децата, защото в детската и младежка възраст тялото расте бързо и се оформя стойката.

Ергономичните бюра и столове за обзавеждане на детска стая moll имат защитен сертификат „Препоръчани“.

сертификат за детски стол

Öko-Test оценява столът за детско бюро  moll Maximo 15 (grey/red) с топ оценка

В изданеието от месец Октомври Öko-Test (10/2015), детският стол  moll Maximo 15 (grey/red) получава максималната оценка „много добър“. От 10 стола за детски бюра за деца и тийнейджъри, само той получава топ оценка.

Изданието препоръчва този стол, защото предлага по-добри ергономични функционалности, качество на материалите и осигурява здравословна позиция при учене. Възможността на стола да се регулира спрямо ръста и тялото на дететo, прави стола moll Maximo подходящ и за деца, и за тийнейджъри.

№8 Мебелите за детска стая – бюро и стол трябва да осигуряват изправена позиция:

над 60%

Над 60 процента от българчетата имат гръбначни изкривявания, неправилна стойка или друг проблем с костно-мускулната система.*

* интервю за Дарик доц. Стефанка Шпангенберг – началник сектор „Детско здраве“ в Националния център по обществено здраве и анализи

мебели за детско обзавеждане за момиче

№9 Бюрото и столът не трябва да ограничават движението на децата:

Няма такова нещо като правилно и грешно седене. Единственото, което е важно е да се сменя често е позата. Не коригирайте вашето дете когато заема странни стойки на стола. Дългото застояване на стола е вредно за хората.

Времето през което децата могат да седят в едно положение е приблизително такова: 6-10 години – средно 5 минути; 11-15 години – средно 15 минути; 16-20 години – средно 25 минути.

В момента за здравословни се приемат всички детски столове, които осигуряват т.нар. динамично седене на децата. Т.е. детето да седи с подпрян и изправен кръст, без подлакътници, които да ограничават движението им.

лампа на детско бюро

№10 Лампата в детската стая трябва да свети там, където трябва:

Много важно при обзавеждането и избирането на мебелите за детската стая е да има достатъчно светлина, за да не се изморяват детските очи.

Работният кът на детето (бюрото и столът) трябва да е позициониран до прозореца, т.к. естествената светлина е по-приятна и писането на домашни е по-лесно, когато детето се взира от време на време в далечината.

За детското бюро се препоръчват осветителни тела, които могат да осигурят осветеност поне 500 Lux и светят в цветовия диапазон на дневната светлина.

Лампата в детската стая трябва да бъде позиционирана, така че да не хвърля сенки от предметите или от този, който работи на бюрото. Отпочиналите очи са предпоставка за спокойно учене на децата.

Настолната лампа moll Flexlight е тънка, гъвкава и функционална. Тя е с нисък разход на енергия, но осигурява достатъчно осветеност. Яркостта на лампата може да се регулира, така че да осигури точно толкова светлина, колкото е необходимо.

Както видяхме, избирането на правилните ергономични мебели за детска стая не е лесна задача. Немският производител moll Funktionsmöbel GbmH има повече от 45 години опит в проектирането и произвеждането на ученически мебели за детска стая.

Разгледайте и ергономичните ученически раници за първокласници и тийнейджъри , които израстват и се регулират спрямо ръста на децата.

ученически раници