Как да настроите детския стол на правилната височина?

Възможностите за регулиране на детските столове

детски ергономични мебели

Здрав гръб при здравословно седене

Когато пазаруваме (дрехи, обувки и т.н.), най-важният признак е да са ни по мярка и да ни пасват. След това гледаме изработка, качество, удобство, производител, цена и т.н. Странно е, че когато дойде време да се поръчват детско бюро и стол за малкия ученик вкъщи, родителите обикновено не са толкова взискателни. А фокусът при избора на детско бюро и детски стол би трябвало да е върху ергономията и функционалността. Днес учениците седят по 8-10 часа на стол (у дома и в училище). Когато детският стол (и бюро) не е добре адаптиран към пропорциите на дететето, обикновено производителността на ученика е ниска, умората и нежеланието за работа идват бързо, появява се понякога и главоболие, а последствията от грешната стойка се откриват чак след години. Правилният въртящ се стол (този, който може да се нагласи коректно към детското тяло) осигурява изправена стойка и динамично седене.

Във видеото са показани трите най-важни регулирания на стол moll Maximo.

Как да регулирате детския въртящ се стол?

Добрият детски въртящ се стол трябва да расте с детето и да се регулира поне в 3 направления – височината на седалката, височината на облегалката, дълбочината на седалката.

Ако столът има тези регулации, как да ги настроите според височината и пропорциите на детското тяло? Започва се отдолу нагоре. Преди всичко стъпалата на детето трябва да са плътно прилепнали към пода. Височината на седалката трябва да е на нивото на долната част на колената. При сядане ъгълът между бедрата и торса трябва да е малко над 90°. Седалката (при столовете moll) се накланя леко напред, защото по този начин подпомага изправената стойка на тялото. Тазът на детето трябва да е леко наклонен напред, за да е изправен гърбът. Динамичното седене (честата смяна на позицията) по време на работа на бюро се осигурява от подвижността (пружинирането) на седалката.  След височината на седалката се регулира дълбочината на седалката, така че бедрата да са в почиващата позиция. Разстоянието между ръба на седалката и долната част на краката трябва да е около 4 пръста – това е важно за кръвообръщението на краката. Накрая се нагласява и облегалката на правилната височина. Горната част на облегалката трябва да е под плешките.

Динамичното седене

Всички помним как в детските ни години родителите/учителите ни караха да стоим мирно на бюрата/чиновете и ако може да не дишаме :-). Но днес учените са на обратното становище – „несвъртането“ на едно място е полезно за децата и се отразява положително на работата им. Клатушкането на стола и честата смяна на позицията при работа на бюро са в основата на динамичното седене и са препоръчителни, защото насърчават физическото и менталното развитие на децата.

За правилната стойка през ученическия период на детето, ергономичното бюро е толкова важно, колкото и ергономичния стол. При бюрото най-важно е регулирането на височината. Защото така расте заедно с децата и освен това може да бъде използвано и от другите деца в семейството. Удобната позиция е тази, при която предмишншците са приблизително под прав ъгъл (малко повече) спрямо работния плот на бюрото, а мускулите на врата са отпуснати.

столове за детска стая