От какво бюро и от какъв стол се нуждае ученикът в къщи?

От какво бюро и стол се нуждае ученикът в къщи?

Какво е важно да знаете когато купувате детско бюро и детски стол?

Още в предучилищната група децата имат занимания с рисуване, писане на чертички, ченгелчета, буквички и цифри. И детското бюро е част от това преживяване. Обикновено децата са невероятно горди, че имат свое собствено бюро и то е важно за развитието им.

Дългосрочно планиране при избора на мебели за ученика ще спести пари, време и ще помогне за опазване на околната среда.

Детските мебели трябва да са удобни на децата за по-дълъг период от време. Дори детското работно пространство, което е предназначено само за началното училище, трябва да е гъвкаво и да има растящи детско бюро и стол, тъй като детето в тази възраст расте средно с около 7 сантиметра годишно.

бюро и стол за първокласник

Ако детските бюро и стол не са подходящи за ученика, те не могат да осигурят оптимални условия за учене.

Правилната ергономична стойка при работа на бюро е много важна, тъй като учениците прекарват поне по няколко часа на ден в учене, писане, рисуване и т.н.

Продължителното седене (заседяването) не е здравословно. Лекарите и психолозите препоръчват редовно да се сменя седящата позиция. Децата понякога трябва да седят изправени, понякога да се облягат назад, понякога да се навеждат напред. Това динамично седене насърчава концентрацията и детето работи по-спокойно. Модерните детски бюра и столове осигуряват това динамично седене.

От друга страна, бюрата, които не се регулират са нездравословни и предразполагат към схващания и главоболие. Регулирането на наклона на работния плот на бюрото е абсолютно необходимо, за да се избегнат по-късни болки в гърба и напрегнатост. Важно е бюрото да може да се регулира на височина, така че да е оптимално настроено спрямо ръста на детето. Бюрата, които се регулират на височина, растат заедно с децата и се използват много години. Правилното детско бюро намалява риска за здравето и в дългосрочен план спестява пари.

Много грешки могат да бъдат направени при закупуване на детското бюро и детски стол. Затова различни независими лаборатории редовно тестват детски бюра и дават препоръките си. Информацията е публична и достъпна за всички.

Кое бюро е най-доброто за децата?

какво детско бюро и стол
От какво бюро и стол се нуждае ученикът в къщи?
От какво бюро и стол се нуждае ученикът в къщи?

Независимите производители на детски бюра използват различни тестове за да сравнят бюрата за детска стая. Най-известните и уважавани организации са Stiftung WarentestTÜV и Ökotest. Тези тестващи и сертифициращи организации изпитват бюрата за детска стая за техните функционалности, гъвкавост – възможности за надграждане, материалите от които са произведени, токсичността на материалите и тяхната издръжливост и здравина.

Детските бюра са изработени от различни материали, в различни размери и с различна конструкция. Заради това трябва да се обръща внимание на изискванията, по които се сравняват продуктите в тестовете.

Тестовете и сертификатите са насока и помощ за правилен избор на детското бюро. Те не заменят професионалната консултация и съветите на оторизираниите и специализираните търговци и представителства.

Израстване на бюрото на височина

Най-общо тестовете показват, че всички бюра трябва да се регулират на височина и да израстват спрямо ръста на учениците. Важно е също височината да може да се коригира плавно и на малки стъпки, тъй като децата израстват бързо и може да се наложи регулиране височината на бюрото повече от два пъти годишно.

Регулиране наклона на плота на бюрото

Регулирането на наклона на плота е важно, защото така се постига правилна ергономична позиция на лактите на ръцете в удобна ненатоварваща позиция. Важно е регулирането на наклона на плота да е обезопасено и да няма риск от нараняване на децата.

Обработка и издържливост

Място за учебници и ученическите пособия

Чекмеджетата под плота или подвижните контейнери осигуряват място за учебници, тетрадки и пособия; различните надстройки могат да направят детското бюро удобно и съвместимо за работа с компютър.

Израстване на детските бюра

Надграждане и разширяване на бюрото

Разширяемостта (възможностите за разширяване) на детските бюра също е важна, за да може да бюрата да растат функционално и да се приспособяват спрямо индивидуалните нужди на ученика и възможностите в детската стая. Допълнителни екстри като кука за раница, държач за учебник, противоплъзгащи елементи и др. обикновено са включени в стандартното оборудване на добрите детски бюра.

Стабилност и надеждност

Сертификат безопасност детски мебели mollВажно изискване е детското бюро да е здраво, стабилно, надеждно и безопасно за детето при работа.

Може ли чекмеджетата да се затварят лесно и безшумно, дори и след като са отваряни  10 000 пъти? Каква тежест издържа едно бюро? Има ли детското бюро стабилна основа? Може ли да се премества лесно?

Едни от най-известните тестове и маркировки за безопасност е GS, което означава „тествана безопасност“ и тества продуктите и техния стандартен и технически дизайн от 1977 г.

Детското бюро и околната среда

Сертификат Екология детски мебели mollРазбира се, детското бюро не трябва да съдържа вредни вещества, които се отделят във въздуха (като формалдехид). Важно е да се проверяват количеството на вредните вещества в производствения материал на ученическото бюро – в Германия това е уточнено от производителя чрез печат за качество и метод на изпитване. Родителите трябва да търсят маркировката „СЕ“ и спецификацията по ISO.

Един от най-старите сертификати за Екология в Германия е „Der Blaue Engel“, който потвърждава дали продуктите са екологично съвместими и екологосъобразни.

сертификати детски стол moll Maximo

Мебелите moll отговарят на всички критерии, установени от независими тестови институции като TÜV Rheinland, Stiftung Warentest или Ökotest, като ергономичност, регулируемо бюро, заоблени ръбове на плота, устойчив на драскане плот на бюрото, ежедневна употреба, дълготрайност, безопасност, липса на вредни вещества в материалите и работа при монтаж/демонтаж.

На последният независим тест от Ökotest (Jahrbuch Kleinkinder, 13.01.2013 г.), детско бюро moll от немския производител moll Funktionmobell спечели теста. Детско бюро moll е тествано от Stiftung Warentest през 2006 г., когато получава най-добрата оценка от 1.7.

Детските бюра moll имат сертификати GS (за безопасност) и  Blauer Engel (за екология). moll Funktionmobell предлагат дългосрочни гаранции за качество и много допълнителни аксесоари.

Какви функционалности трябва да има детското бюро?

Колко важно е регулирането на бюрото на височина?

Детското бюро се отличава от бюрото за възрастни в нуждата от специалната адаптация към ръста на детето. Производителите трябва да осигурят бюро, което расте заедно с детето. Ако детето расте, работната повърхност също трябва да расте. Работният плот и столът трябва да могат да се регулират на различни позиции и височини. Височината на детското бюро играе важна роля и подпомага учебния процес.

Стандартът DIN ISO 5970 показва каква трябва да е височината на бюрото спрямо ръста на детето, за да е осигурена правилна ергономична стойка.

Височина на ученика Височина на бюрото Височина на стола
108-121 см 53 см 31 см
119-142 см 59 см 35 см
133-159 см 64 см 38 см
146-176,5 см 71 см 43 см
159 – 188 см 76 см 46 см

Ергономичните детски бюра трябва да могат да се регулират на височина приблизително от 50 см до 80 см, за да осигурят оптимално работно място за всички възрастови групи и за деца с различна височина.

Височината на детските бюра moll се регулира от 53 до 82 см и е подходяща деца с височина приблизително от 110 см до 200 см. Така бюрата moll растат заедно с детето от 1-ви до 12-ти клас, а и след това – за целия период на тяхното обучение. На краката на бюрата moll има скала с указание за височината, което улснява точното позициониране на бюрото на нужната височина.

Дължината на детското бюро трябва да бъде най-малко 110 см.

Какъв е оптималният наклон на плота на детското бюро?

детските бюра с регулируем наклон

Всяко детско бюро трябва да има възможност за регулиране на наклона на плота.

Защото! Когато четете или пишете, главата постепенно се накланя надолу към плота. Стига се до позиция, при която главата е силно наведена напред. Тя причинява неприятно напрежение в тила. Хората сме не само адаптивни, но имаме способността да конструираме и адаптираме предметите и условията, така че да не се налага да се адаптираме ние към тях. Например при четене – когато четем, възрастните интуитивно държим книгата под ъгъл, така че да ни е удобно и да избегнем изкривена поза. Децата още няма такъв изграден навик и те навеждат главата, а не вдигат книгата.

Ето защо при детски бюра moll плотовете лесно се позиционират под наклон.

Според немският специалист Д-р Dieter Breithecker от Bundesarbeitsgemeinschaft für Haltungs- und Bewegungsförderung e.V. няма такова нещо като правилен ъгъл за различни дейности като четене, писане или рисуване. При всеки човек/дете той е различен. „Ако бюрото има възможност за регулиране наклона на плота, разчитайте на собствената си соматична интелигентност. Тя характеризира нашето възприятие и усещане кое е добро за тялото ни и ние автоматично правим нещата правилно“.

Детските бюра с наклонени плотове подобряват ергономичната позиция при четене и писане. Достатъчно е наклона на плота на бюрото да се реегулира до 20°. В идеалният случай това регулиране е плавно и безстепенно, както е при детското бюро moll Champion.

Кои надстройки на бюрото са важни?

надстройка за детско бюро

Не само височината на децата се променя с времето, променят се и техните нужди от работно пространство. За децата в началното училище е важно да имат бюро, на което да виждат всичко и всички неща да са леснодостъпни. С увеличаване на възрастта е необходимо допълнително място за съхранение и за различни хобита. Бюрата moll осигуряват много възможности за разширяване.

Работната повърхност на бюрата moll може да бъде разширена с различни надстройки (Side Top, Flex Deck или Multi Deck) или голямо чекмедже под плота. Бюрата moll се разширяват, но в детската стая може да се използват и контейнери moll и въртящи се етажерки moll Squarefile. Възможността за промяна на настоящото детско бюро до такова, което е нужно в бъдеще е важен плюс за бюрата moll.

Полезни функционалности на детските бюра moll

стол за детската