Какво е ергономията в детската стая и как тя е вградена в детските бюра и столове moll?

Терминът ергономия идва от гръцките думи ergon(работа) и nomos (правило) и означава наука за човешката работа/труд. Основната концепция е да се адаптират условията на труд към индивида, а не обратното.

Взаимодействието на човешкото (детското) тяло с оръдията на труда му и мебелировката са от ключово значение. Когато работите на бюро, основната грижа е за ергономично седене, което е физиологично оптималната позиция, която е ненатоварваща и по този начин увеличава концентрацията и предотвратява болки в гърба и главоболие. Затова е важно бюрата и мебелите около нас да са ергономични.

детски ергономични бюро и стол

ПРИНЦИПИ НА ЕРГОНОМИЧНОТО СЕДЕНЕ

  1. Няма такова нещо като правилно и грешно седене. Единственото, което е важно е да се сменя често позата. Така че не коригирайте Вашето дете когато заема странни стойки на стола.
  2. Бюро в детската стая с регулиране на височината и детския стола трябва да „пасват“ като ръкавица. За да може да се постигне здравословно седене, трябва да е възможно работната среда на детето да е съобразена с неговите височина и пропорции. Нагласяването започва със стола на детето, втората стъпка е височината на бюрото спрямо ръста му.
  3. Височината на стола в детската стая се избира така, че предния ръб на седалката да е приблизително на нивото на задната част на колената. Височината на седалката на стола е правилна, когато ъгълът между бедрото и тялото трябва да е малко над 90о и стъпалата са плътно на пода. Накланянето на седалката напред насърчава детето да седи изправено и да бъде съсредоточено докато работи на бюрото в детската стая. Тазът се накланя леко напред и гърба е изправен. Подвижната седалка подпомага динамичното седене и осигурява подпиране на кръста на детето.
  4. Дълбочината на седалката на стола се регулира така, че бедрата да се опират на предния ръб без напрежение. Разстоянието между предния ръб на седалката и прасеца трябва да е около 4 пръста. Така се осигурява свободното преминаване на кръвта през краката.
  5. Седалката на стола трябва да е на такава височина, че да поддържа кръста на детето и тялото от таза до плешките на гърба. По този начин при облягане назад се освобождава напрежението на гърба. Ергономичният дизайн на стола осигурява подпирането на кръста към облегалката, а не на гърба към облегалката.
  6. За да настроите височината на бюрото, сложете ръцете си отгоре. Позицията е правилна, когато ъгълът при лактите е малко по-голям от 90о. Това е лесно когато бюрото може да се регулира на височина.
  7. Долната част на ръцете трябва да е облегната, докато се работи ( рисува, пише, оцветява). Така си почиват мускулите на врата.
мебели за детска стая

Германският производител moll Funktionmobel GbmH, произвежда ергономични бюра и столове, израстващи с ръста повече от 45 години.

Всички мебели moll се произвеждат в Германия и са с 5 години гаранция.

И най-важното от всичко: правете си малки почивки, и излизайте навън, за да се отърсите и успокоите…