Ергономията на детската стая допринася за здравословното израстване на малките.

детските ученически бюра

„Децата са подложени на сложни физически, умствени и психологически процеси на развитие. Те силно се  влияят от жизнената им среда и подходящото естествено стимулиране на сетивните органи. Децата прекарват много време седнали и в затворени помещения, затова насърчаването им да се движат и „динамичното седене“ са също толкова важни, колкото естествената светлина и свежия въздух.“  Това казва д-р Дитер Брайтхекер, експерт по ергономия.

Перфектната стая

Перфектната стая на едно дете трябва да е подходяща за всичките му сетива: за очите с естествена светлина, за ушите с добра акустика, за носа  с добра климатизация и редовно проветряване, за допира с естествени материали, за възприятието му за баланс и движение с подходящи мебели за смяна на позицията и движение.

Работното място

Работното място има централна роля в детската стая. И защото нуждите и изискванията на децата растат с тях, мебелировката също трябва да е гъвкава и подходяща за нов аранжимент.

Ако е възможно, бюрото трябва да е до прозореца, откъдето влиза светлината. Детето може да гледа навън докато работи, това му осигурява визуална стимулация.

Кът за занимания

Необходим е и кът за тихи занимания – четене, игри, слушане на музика. Например табуретка тип барбарон (пуф), която насърчава детето да променя позицията си от седнало до легнало положение. Децата трябва да се натоварват физически достатъчно дори при лошо време, да правят често малки почивки и да излизат навън, за да се отърсят от напрежението и успокоят.

Детската стая със стол moll

Столът

В природата на децата не е заложено да седят на едно място дълго време, въпреки че им се налага да правят точно това в училище или докато подготвят домашните си.

Колкото по-малко е детето, толкова по-малко време се задържа на стола -което е нормално и силно препоръчително.

Времето, през което децата могат да седят в едно положение:

6-10 години средно 5 минути;

11-15 години    средно 15 минути;

16-20 години    средно 25 минути.

Дългото застояване на стола е вредно. Динамичното седене насърчава и следва естествените импулсивни движения на седящите деца, юноши, студенти. Детският стол трябва да насърчава движението, а не да го ограничава.

Ергономичният стол трябва да има механизъм за регулиране на височината, облегалката и седалката да са отделени, седалката да се регулира и в дълбочина, гъвкава приспособима повърхност за сядане, която следва всяка промяна на положението на тялото. Столът трябва да е безопасен за децата, а въртящия механизъм трябва да осигурява лесно въртене и в двете посоки.

Детски стол с регулиране Детски стол moll с регулиране

ПРИНЦИПИ НА ЕРГОНОМИЧНОТО СЕДЕНЕ

1.       Няма такова нещо като правилно и грешно седене. Единственото, което е важно, е да се сменя често позата. Така че не коригирайте вашето дете когато заема странни стойки на стола.

2.       Бюрото и стола трябва да „паснат“ като ръкавица. За да може да се постигне здравословно седене, трябва работната среда на детето да е съобразена с неговите височина и пропорции. Нагласяването започва със стола, втората стъпка е височината на бюрото.

3.       Височината на стола се избира така, че предният ръб на седалката да е приблизително на нивото на задната част на колената. Височината на седалката е правилна, когато ъгълът между бедрото и тялото е малко над 90о и стъпалата са плътно на пода. Накланянето на седалката напред насърчава детето да седи изправено и да бъде съсредоточено докато работи на бюрото. Тазът се накланя леко напред и гърба е изправен. Подвижната седалка подпомага динамичното седене.

4.       Дълбочината на седалката се регулира така, че бедрата да се опират на предния ръб без напрежение. Разстоянието между предния ръб на седалката и прасеца трябва да е около 4 пръста. Така се осигурява свободното преминаване на кръвта през краката.

5.       Седалката трябва да е на такава височина, че да поддържа тялото от таза до плешките на гърба. По този начин при облягане назад се освобождава напрежението на гърба.

6.       За да настроите височината на бюрото, сложете ръцете си отгоре. Позицията е правилна, когато ъгълът при лактите е малко по-голям от 90о.

7.       Долната част на ръцете трябва да е облегната, докато работи. Така си почиват мускулите на врата.

Правилна стойка при седене

Здравето на децата зависи и от ергономията на детската стая

Обобщение:

Много неща са позволени когато става въпрос за благоприятно за гърба седене, доколкото може в изправено положение.

Това е по-лесно когато бюрото и столът могат да се регулират на височина и дълбочина.

Ние вярваме, че е по-добре мебелите да се адаптират към децата, а не обратното.

Докато децата растат всички мебели moll се адаптират към техните височина и пропорции и това ги прави ергономични за целия период на използване.