ЕРГОНОМИЯ – КАКВО Е ТОВА?

Терминът ергономия идва от гръцките думи ergon(работа) и nomos (правило) и означава наука за човешката работа/труд. Основната концепция е да се адаптират условията на труд към индивида, а не обратното.

ергономичното седене

Когато говорим за работа на бюро, основната грижа е за ергономично седене – физиологично оптималната позиция, която е ненатоварваща (релаксираща), като по този начин се увеличава концентрацията и се предотвратяват болки в гърба и главоболие. Бюрата и столовете трябва да са ергономични.

Принципи на ергономичното седене при децата и младежите

1. Няма такова нещо като правилно и грешно седене.

Единственото, което е важно, е да се сменя често позата. Така че не коригирайте позицията на вашето дете, когато заема странни стойки на стола. Ергономичните детски столове moll са проектирани да са удобни на децата.

2. Бюрото и стола в детската стая трябва да „пасват“ като ръкавица.

За да може да се постигне здравословно седене, трябва да е възможно работната среда на детето да е съобразена с неговите височина и пропорции. (Нагласяването започва със стола, втората стъпка е височината на бюрото.)

Затова е важно детското бюро и стола в детската стая да са ергономични и да израстват спрямо ръста на детето.

ергономичното седене

3. Височината на стола за детското бюро се избира така, че предния ръб на седалката да е приблизително на нивото на задната част на колената.

Височината на седалката е правилна, когато ъгълът между бедрото и тялото трябва да е малко над 90о и стъпалата са плътно на пода. Накланянето на седалката напред насърчава детето да седи изправено и да бъде съсредоточено докато работи на бюрото. Тазът се накланя леко напред и гърба е изправен. Подвижната седалка подпомага динамичното седене.

4. Дълбочината на седалката на ученически стол за бюро се регулира така, че бедрата да се опират на предния ръб без напрежение.

Разстоянието между предния ръб на седалката и прасеца трябва да е около 4 пръста. Така се осигурява свободното преминаване на кръвта през краката.

5. Облегалката трябва да е на такава височина, че да поддържа тялото от таза до плешките на гърба.

По този начин при облягане назад се освобождава напрежението на гърба.

6. За да настроите височината на детското бюро, сложете ръцете си отгоре.

Позицията е правилна, когато ъгълът при лактите е малко по-голям от 90о.

7. Долната част на ръцете трябва да е облегната, докато се работи.

Така си почиват мускулите на врата и не се натрупва умора и дискомфорт.

Обобщение за правилното седене и ергононичната стойка

Важно е детските мебели – бюра, столове, контейнери лампи – в детската стая да са ергономични. Така се стимулира постигането на правилна ергономчна стойка на тялото. Освен това детските мебели трява да се регулират спрямо ръста на детето – от предучилищна възраст, ученик, младеж, студент. При обзавеждането на детската стая да се взима предвид и мебелите да са с подходящ дизайн, за да са интересни и на тийнейджърите. Дизайнът на детските бюра трябва да е универсален, да няма много пластмасови и бебешки елементи, за да не каже девойката след време „аз на това детско бюро няма да седя!“

Сертифицираните детски бюра и столове moll имат сертификат за благоприятно за гърба седене. Те се произвеждат в Германия и са с с 5 години гаранция.

И най-важното от всичко при работа на стол и бюро: правете си малки почивки, излизайте навън, за да се отърсите и освежите…