ЕРГОНОМИЯ – КАКВО Е ТОВА?

Терминът ергономия  идва от гръцките думи ergon(работа) и nomos (правило) и означава наука за човешката работа/труд. Основната концепция е да се адаптират условията на труд към индивида, а не обратното.

ергономичното седене

Когато говорим за работа на бюро, основната грижа е за ергономично седене – физиологично оптималната позиция, която е ненатоварваща (релаксираща), като по този начин се увеличава концентрацията и се предотвратяват болки в гърба и главоболие. Бюрата и столовете трябва да са ергономични.

ПРИНЦИПИ НА ЕРГОНОМИЧНОТО СЕДЕНЕ

1.       Няма такова нещо като правилно и грешно седене.

Единственото, което е важно е да се сменя често позата. Така че не коригирайте Вашето дете когато заема странни стойки на стола.

2.       Бюрото и стола трябва да Ви „паснат“ като ръкавица!

За да може да се постигне здравословно седене, трябва да е възможно работната среда на детето да е съобразена с неговите височина и пропорции. (Нагласяването започва със стола, втората стъпка е височината на бюрото.)

ергономичното седене

3.       Височината на стола се избира така, че предния ръб на седалката да е приблизително на нивото на задната част на колената. Височината на седалката е правилна, когато ъгълът между бедрото и тялото трябва да е малко над 90о и стъпалата са плътно на пода. Накланянето на седалката напред насърчава детето да седи изправено и да бъде съсредоточено докато работи на бюрото. Тазът се накланя леко напред и гърба е изправен. Подвижната седалка подпомага динамичното седене.

4.       Дълбочината на седалката на ученически стол за бюро се регулира така, че бедрата да се опират на предния ръб без напрежение. Разстоянието между предния ръб на седалката и прасеца трябва да е около 4 пръста. Така се осигурява свободното преминаване на кръвта през краката.

5.       Седалката трябва да е на такава височина, че да поддържа тялото от таза до плешките на гърба. По този начин при облягане назад се освобождава напрежението на гърба.

6.       За да настроите височината на бюрото, сложете ръцете си отгоре. Позицията е правилна, когато ъгълът при лактите е малко по-голям от 90о.

7.       Долната част на ръцете трябва да е облегната, докато работи. Така си почиват мускулите на врата.

ОБОЩЕНИЕ

Много неща са позволени когато става въпрос за благоприятно за гърба седене – докато детето не падне от стола. Това е лесно когато бюрото може да се регулира на височина.

И най-важното от всичко: правете си малки почивки, излизайте навън, за да се отърсите и освежите…