Как правилно да подредим ученическата раница и как да я носим?

            Препоръки от Dr. Dieter Breithecker, Federal Commission for Promoting Posture and Movement in Wiesbaden

             

как де подредеим детската раница       Как да подредим ученическата раница - moll.bgДобрата раница трябва да има поне 2 отделения.
 
 
Простото и лесно за прилагане правило е: в отделението, което е по-близо до гърба трябва да се поставят по-тежките учебници, книги и материали (вкл. компютър, вода и т.н.).

Когато тежките материали са поставени в предната част на раницата, тежестта и дърпа горната част на тялото назад. За да компенсират това, децата се навеждат напред. Това натоварва допълнително гръбначния стълб и не е здравословно, най-опасно е за децата в ранноучилищна възраст.

Горната част на раницата трябва да е на нивото на раменете. Дъното на раницата трябва да е на нивото на ханша, не по-надолу. По този начин тежестта е разпределена равномерно и на детето е по-лесно и удобно да я носи.

Всички презрамки и ремъци по раницата трябва да са добре опънати. Колкото повече каишки има, толкова по-добре – идеята им е да помогнат за правилното разпределение на тежестта и да има минимално огъване на гръбначния стълб.


Вижте ергономичните раници за първокласници Herlitz.